Hoppa till innehåll

Prövningsanmälan Välj ämnesområde

Du är på steg 1 av 3

Prövningsanmälan

Du som redan har kunskaper i en kurs eller föredrar mycket självständiga studier kan få betyg genom att göra prövning på hela kursen enligt gällande kursplan. Du får ingen handledning av lärare, utan du förbereder dig själv inför examinationen. 

I Kungsbacka har vi fyra perioder då det går att göra prövning: 

Period 1, vecka 7-8, sista ansökningsdag söndag vecka 1
Period 2, vecka 19-20, sista ansökningsdag söndag vecka 14
Period 3, vecka 35-36, sista ansökningsdag söndag vecka 29
Period 4, vecka 42-43, sista ansökningsdag söndag vecka 37

All information om prövning inom vuxenutbildningen i Kungsbacka hittar du på vår webbplats Vuxenutbildning Kungsbacka kommun

Information

Vilka kurser kan jag pröva i?

I Kungsbacka kan du anmäla dig till prövning i alla kurser som vi erbjuder i vårt kursutbud. Om du vill anmäla dig till en prövning i en kurs som finns i kursutbudet, men som saknas här i anmälan till prövning, då är du välkommen att höra av dig till vuxenutbildningens elevexpedition

Från och med 1 juli 2016 är det endast möjligt att göra en prövning i betyg satta från och med 1 juli 2012. Det gäller betyg utifrån skalan A-F. Om du har kurser som är betygsatta från 1 juli 2000 till 30 juni 2012 så upphörde rätten att sätta betyg i dessa kurser 30 juni 2016.  

Hur går en prövning till?

  1. Ansökan kommer till vuxenutbildningen i Kungsbacka som gör antagningen

  2. Skolan informerar dig om hur prövningen genomförs. Du förbereder dig själv inför examinationen med hjälp av kursbeskrivningar, betygsmål och lämplig litteratur. Du kan själv hitta läromedel för den kurs du ska pröva genom att söka på internet eller vända dig till biblioteket för att få hjälp att hitta läromedel för din prövningskurs. 

  3. Du gör prövningsexamination som kan göras skriftligt, muntligt och/eller praktiskt

  4. Läraren bedömer examinationen och sätter betyg som skickas till vuxenutbildningen

  5. Beställ ditt betyg under Mina sidor i ditt studerandekonto. Där väljer du om du vill få betyget hemskickat eller hämta betyget på Kompetenscentrum (Södra Torggatan 16, Kungsbacka). Du kan också beställa ditt betyg via e-post till Vuxenutbildningen. Kom ihåg att meddela om du vill få betyget hemskickat eller hämta det hos oss. 

Är min prövningsansökan komplett?

Din ansökan är komplett när du har bifogat kopia på tidigare betyg samt betalat prövningsavgift via vår e-tjänst. Betygskopior och betalning ska vara inkomna senast en vecka efter att ansökan är inskickad.

Hur många prövningar får jag göra per prövningsperiod?

Du får pröva i max två kurser per prövningsperiod.

Om du väljer att pröva i två kurser inom samma prövningsperiod, då måste det vara två olika kurser, exempelvis Svenska 1 och Historia 1b. Du får inte pröva i samma kurs två gånger inom samma prövningsperiod.   

Vad kostar det?

Avgiften för prövning är 500 kronor per kurs, även om du inte har läst kursen tidigare. Du behöver inte betala prövningsavgift för en kurs som du tidigare fått betyget F i, om du studerar inom vuxenutbildning vid det tillfälle som du anmäler dig till prövningen. Studerar du inom vuxenutbildningen i en annan kommun måste du lämna in ett studieintyg som visar detta.

Prövning i sfi är avgiftsfri.

Du betalar in prövningsavgiften via vår e-tjänst. Du kan betala med kontokort eller med Swish.

Om du saknar e-legitimation (exempelvis bankID eller Freja eID), då kontaktar du vuxenutbildningens elevexpedition för information om hur du kan betala.

Återbetalning av prövningsavgift

Avgiften betalas inte tillbaka om du väljer att avbryta eller inte kommer till prövningen. Om Vuxenutbildningen inte kan erbjuda prövningen du betalat för så betalas summan tillbaka. En rektor måste godkänna återbetalning av prövning.

Vad händer om jag blir sjuk?

Meddela skolan om du blir sjuk. Eventuell avgift som du har betalat in återbetalas inte för prövning som inte slutförs.